Bliv røgfri med en elektronisk cigaret


Spirit of Life / fredag, marts 2nd, 2018

En sund og frisk sjæl bliver hærget af røg og cigaretter, og det er naturligvis ikke sundt for nogen mennesker at ryge. E-cigaretten er et billigt alternativt til rygestoppet og har haft en positiv effekt på mange tidligere rygere. Mange startpakkerkan faktisk erhverves ganske billigt, og har du forsøgt dig med eksempelvis nikotinplaster før, vil du vide, at det ikke er billigt.

Er e-cigaretten godkendt til rygestop?

E-cigaretten er ikke et godkendt middel til rygestop. Godkendte midler er nikotinprodukter, der er kvalitetssikrede og godkendt af blandt andet den danske stat. Men bare fordi e-cigaretten ikke er godkendt til dette specifikke formål, betyder det ikke, at den ikke kan være effektiv til at fremme rygestops-formålet.

Når du går fra cigaretter til e-cigaretter, nedsætter du risikoen for at blive ramt af lungekræft, hjertekarsygdomme og KOL fra 10.000 til 1, så der er tale om en væsentlig forbedring. Eksperter har nemlig flere gange slået fast, at risikoen ved e-cigaretten meget lille i forhold til at ryge almindelige cigaretter.

Er e-cigaretten ideel til rygestop?

Det er vigtigt at pointere, at den ikke er godkendt som et produkt til rygestop, men den anbefales alligevel af flere eksperter, og der er lavet enkelte forsøg på verdensplan med henblik på at fastslå e-cigarettens effektivitet i forhold til at hjælpe rygere mod et røgfrit liv. En af grundene til, at e-cigaretten af mange anses som et effektivt middel mod rygestoppet er, at du gradvist kan nedtrappe nikotinniveauet fremfor at tage en ubehagelig kold tyrker, der i sidste ikke ender med et røgfrit liv.

En italiensk forsker, Overlæge R. Polosa fra Sicilien, gav e-cigaretter med nikotin til 40 rygere for at teste, om e-cigaretten ville have en positiv indvirkning på rygestop. Resultatet efter 6 måneder var, at 50 procent af de 40 rygere havde nedsat deres forbrug af cigaretter med over 50 procent, mens 23 procent var stoppet helt med at ryge.

Det der er interessant i forhold til forsøget af R. Polosa er, at ved godkendte rygestopprodukter er procenten for personer, der er stoppet helt med cigaretterne efter et år, på mellem 15-30 procent. Det vil altså sige, at e-cigaretten – i dette forsøg – har haft den samme virkning som mange af de dyre godkendte produkter til rygestop.

E-cigaret med, eller uden, nikotin?

Det er muligt at få en e-cigaret både med og uden nikotin. Tilbage i 2016 ændrede den danske stat nemlig lovgivningen på området, og dermed blev det lovligt, at væskerne kunne indeholde nikotin. Siden da har markedet været ændret, da det i stigende grad er blevet populært helt at droppe cigaretterne til fordel for e-cigaretten. Forskningen har vist, at det at ryge på en e-cigaret på ingen måde kan sammenlignes med at ryge en rigtig cigaret.

En rigtig cigaret skader nemlig langt mere, end en elektronisk cigaret gør. Når du ryger en rigtig cigaret, indånder du mere end 4000 giftige kemikalier, hvoraf omkring 40 af disse er kræftfremkaldende. Skræmmende tal og netop derfor er rygning altså noget af det farligste.

Hvorvidt det er skadeligt at ryge en e-cigaret med nikotin fremfor en uden er endnu usikkert. Nikotin er først og fremmest afhængighedsskabende, men det er også velkendt, at det – ved indtagelse over en længere periode – kan forårsage blodpropper samt øge sandsynligheden for diabetes.

Der er desuden flere undersøgelser i gang for at fastslå de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser, som det måtte have at indånde nikotindampe.

Andre simple alternativer og råd

Der findes rigtig mange råd og alternativer til et rygestop, men nogle gange behøver det ikke koste noget. Enkelte råd er gratis, men de virker skam alligevel. Det første og mest effektive råd er at bryde vanerne. Det er naturligvis vaner, som er direkte forbundet til cigaretterne, og dem er der som regel flere af, end du indledningsvist forventer.

At kommunikere er ligeledes essentielt. Hermed menes, at det er vigtigt, at du fortæller dine omgivelser, altså venner, familie og kollegaer, at du er stoppet med at ryge. Det kan også være centralt, at kommunikere undervejs i forløbet. Du kan fortælle, hvordan det går, og hvordan du har det. Små ting som disse kan faktisk gøre forskellen i sidste ende. Held og lykke!